/ / Palazzo Contarini del Bovolo: photos, description Palazzo Contarini del Bovolo)

Palazzo Contarini del Bovolo: photos, description Palazzo Contarini del Bovolo)

Palazzo Contarini del Bovolo once belonged to the aristocratic Venetian family Contarini which gave Venice eight Doges. Members of this family mostly lived in luxurious palaces that stood on the banks of the Grand canal, is a place ideally suited for the expression of their immeasurable wealth. However, the Palazzo Contarini del Bovolo is not one of these palaces. Hidden in a dark alley not far from Piazza San Marco, this curious building is not as luxurious. In order to compensate for the precarious location of the Palace, the architect Giorgio Spavento was instructed to attach to it a spiral staircase with a number of vertical arches leading into the Gothic tower, which was built in 1499, the year Giovanni Candi. The adjoining wing of the Palace is of harmonious arcades, balustrades, but of course the ladder is one of its attractions. Her spiral stairs resemble a snake's skin, for which the Palace became known as the "Snake house."

Noteworthy are also two small courtyards and sheds over the well at the base of the tower. Most of these sheds are much older than the Palazzo, and were successfully inscribed in its structure. On one of them you can see the family coat of arms Contarini, which suggests that it was made later than the other.

For many years the Palazzo Contarini del Bovolo was in poor condition. The frescoes that once covered the entire façade, today visible only from one of the flights of stairs and some passages on the piano Nobile was immured. Half-arches on the fourth floor was originally one piece and then was partially destroyed. Perhaps best preserved is the ladder that has always made a lasting impression on tourists (among the latter were Lord Byron and John Ruskin).

Today Palazzo Contarini del Bovolo is administered by the Association of Santa Apollonia, which takes a small fee for climbing the famous stairs. I must say that this upgrade requires considerable physical effort, but is rewarded with a wonderful view from the roof.